Är AI ett smart verktyg i skrivandet eller är det fusk?
Oavsett om du tycker att AI är spännande, vill kräkas bara av att läsa ordet eller tycker att det är läskigt, så kommer det inte att försvinna. Du och jag behöver förhålla oss till det på något sätt.
Jag använder verktygen Chat GPT och till viss del Claude AI allt mer, men inte för att göra hela skrivjobbet åt mig. För mig har de blivit kollegor utan personlighet som kommer och går, i främst två avseenden:
⭐ Bollplank vid brainstorming när det är stillestånd i min hjärna. Dumma, märkliga och smarta svar sätter igång fantasin och får mig att komma igång att skapa mina texter, strukturer, utveckla idéer jag har och så vidare. I romanskrivandet har jag till exempel bollat drag och förmågor hos vissa av mina karaktärer när jag körde fast. Och det är roligt och skönt att se direkt vad som är ett stort fett NEJ och sådant som jag känner att jag kan spinna vidare på själv.
⭐ Startpunkter i research. Jag använder AI-verktyg allt oftare när jag ska ta reda på något som är komplext att hitta info om eller att jag inte vet var jag ska börja. Jag ställer frågor, utvecklar dem och gräver vidare tills jag har fått indikationer inom vad och i vilka källor jag ska leta vidare eller via Google. Men jag är försiktig med att tolka infon eftersom verktygen hallucinerar ibland och hittar på fakta som inte stämmer. Så ska vi självklart också tänka med Google och vilka källor som helst online.
Smart hjälp eller fusk?
Jag skulle aldrig låta ett AI-verktyg skriva mina böcker, för vad är det roliga i det? Jag är författare för att jag älskar att skapa och skriva berättelser, både i tanke och vid tangentbordet. Därför ser jag verktygen som att jag får smart hjälp med det som inte är så kreativt eller att få min kreativitet att lossna när jag kör fast. Precis som att jag använder Google Maps som ett verktyg i vissa fall när jag inte kan åka till platser jag skriver om.
Men med allt detta sagt gör vi klokt i att inte sluka AI-verktygens output med hull och hår.
AI-böcker
På Amazon upptäcktes det för inte så längesedan att antalet böcker ökade snabbare än vanligt och de misstänktes vara AI-skrivna. Det skapade oro kring kvaliteten på böckerna och för att kränkning av upphovsrätt hade skett. Många författares böcker ska nämligen ha blivit träningsunderlag för olika generativa AI-modeller.
För att bromsa den här utvecklingen införde Amazon en regel som begränsar författare till att publicera högst tre (!) böcker per dag via Kindle Direct Publishing (KDP). Dessutom måste författare informera om innehållet är AI-genererat när de publicerar dem hos Amazon.
Omskakande förändringar
Kanske tyckte man att det var fusk när bilen kom och blev ett vanligare färdsätt än häst och vagn, eller att gå från papper och penna till tangentbord och skärmar? Är det inte så här i alla tider och att det känns mer eller mindre jobbigt för oss när stora förändringar slår igenom?
Mycket i livet och skrivandet är varken enbart svart eller vitt, men att låta AI-verktyg skriva ens böcker - DET anser jag vara fusk och något jag aldrig kommer ägna mig åt. Och vad TRÅKIGT! Det är i ansträngningen, flowet, svettdropparna etc som det utmanande och roliga ligger i att vara författare. När boken till slut är fädig för att möta världen kan vi vara stolta över att det är DU och jag som har gjort jobbet.
Skriv på och ad astra⭐
Anneli
Kategorier: : författarerfarenheter, skrivtips