Hybridförlag - omdiskuterat utgivningsalternativ

Mina tankar om hybridförlag efter granskningen som gjorts av SVTs Kulturnyheter.

SVTs Kulturnyheterna Special sände ett program om hybridförlag nu i höst 2024, som fick mig att reflektera över den här omdebatterade publiceringsformen. För det är knappast första gången det blåser kring den.

Som författare som har gett ut både på eget och traditionellt förlag har jag så klart tankar om det här.

Först och främst - vad är ett hybridförlag?

Det kombinerar element från både traditionellt förlag och egenutgivning, där författaren betalar för utgivningen men får stöd med redaktionellt arbete och distribution. Men som SVTs granskning visade är kvaliteten och servicen högst varierande och det är något som jag har fått höra från flera författarkollegor som själva har gått hybridvägen. Alla är inte missnöjda med allt, men att säga att de skulle vara nöjda är en saftig överdrift.

Den komplexa verkligheten

Lasse Winkler från Förlagspodden lyfte en viktig nyans i debatten - det finns både seriösa aktörer och de som är mindre nogräknade med hur man hanterar författare. Vissa hybridförlag ger sken av att anta manus för utgivning, när de i praktiken tar in i stort sett alla manus som kommer in, som de hinner jobba med.

Marknadsföringen som utlovas blir ofta minimal eller obefintlig efter publicering eftersom affärsmodellen bygger på att tjäna pengarna enbart på det författarna betalar för deras tjänster, inte bokförsäljning.

Ljusglimtar

Men alla hybridförlag är inte dåliga, så som jag skriver om ovan. Man kan inte dra alla över en kam. Hybrid kan absolut vara en väg att gå beroende på vilka mål, resurser och förväntningar du har.

Jag känner till exempel en författare som, efter egna negativa erfarenheter av utgivning med hybridförlag, startade ett hybridförlag med målet att erbjuda ett transparent och schyst alternativ för författare. Och jag känner till andra hybridförlag som sköter samarbetet med författare och marknadsföring på ett snyggt, schyst sätt.

När du överväger ett hybridförlag, var uppmärksam på:

Hur transparent är förlaget med sina villkor? Läs NOGA vad som står i ett avtalsförslag och bolla med Författarförbundet (gratis rådgivning när du är debutant)

Vilka konkreta marknadsföringsinsatser ingår?

Finns det referenser från tidigare författare?

Hur selektiv är deras urvalsprocess?

Min väg

För mig var hybridförlag aldrig ett alternativ. Om mitt manus till debutromanen inte blev antaget av traditionellt förlag ville jag behålla kontrollen själv över hela processen med allt vad det innebär. Och så fortsätter det att vara för mig. Antingen är det traditionellt eller mitt eget förlag. 

Om du inte har sett SVT:s Kulturnyheter Special, kan du göra det här t.o.m. 30 mars 2025.

Skriv på och ad astra! ⭐

Anneli

Kategorier: : författarerfarenheter