Den viktiga testläsningen av ditt manus

Ingen text är redo för utgivning innan den har blivit läst och granskad av fler än bara du. Här berättar jag varför.

Alla har sin egen skrivprocess eller kommer att hitta den med tiden. Ibland skiljer den sig till och med mellan olika manusprojekt men huvudsaken är att den fungerar för just dig.

Men det finns faktiskt EN sak jag tycker att alla bör göra när man har ett första utkast av manuset, eller kanske har redigerat det en eller två gånger. Och det är att be om TESTLÄSNING.

Alla texter behöver bli lästa och granskade för att förbättras, om syftet är att de ska bli lästa av andra. Alla böcker som ges ut av de traditionella bokförlagen har redigerats/skrivits om flera gånger innan de trycks/blir inlästa och når oss läsare.   

Och som indie-/egenutgivare tycker jag att du självklart ska ha samma process för att göra din bok så bra som möjligt. Och två sätt/steg till detta är följande:

Steg ett - efterlys
 testläsare som är vana läsare som gillar den genre/typ av bok du skriver. De tar inte betalt för att läsa. Jag hittade mina genom att efterlysa intresserade på Instagram och ett krav från mig var att vi INTE skulle känna varandra personligen. Jag ville minimera risken för en alltför snäll läsning och återkoppling (även om vi alltid behöver positiv feedback också). Och det kändes bäst för mig att det inte var nära vänner eller familj. Andra gör precis tvärtom för att det känns bäst.

Viktigt: ta till dig av det som känns rätt för dig + om flera testläsare kommenterar samma sak. Då är det troligen något som kommer att skava för ännu fler. Däremot behöver du inte lyssna på hur du ska lösa problem, om du inte tycker att det är en bra lösning som någon eventuellt föreslår. Det viktiga är att få veta var läsaren fastnar eller reagerar på. Sedan är det upp till dig - författaren - att hitta en väg som känns bra för dig och som du tror blir bra för läsaren.   

Steg/alternativ två - anlita 
lektör och/eller frilansande redaktör. De är proffs på uppbyggnad av berättelser/texter och språk och för deras tjänst betalar du. Det här behöver du självklart inte göra men jag rekommenderar det.
En lektör läser ditt manus mer övergripande och ger återkoppling i "större penseldrag" på vad din text skulle vinna på att du gjorde med den + ger också feedback på vad som fungerar bra.
Redaktören går djupare in i texten och ger mycket mer detaljerad och löpande feedback som kommentarer till texten och ställer frågor till dig etc. 

Mina testläsare, lektörer och redaktör var jätteviktiga för mig för att jag skulle våga ge ut min första bok Fritt fall våren 2020. Jag tyckte att jag hade något bra på gång och det tyckte de också efter många omskrivningar, så det här tycker jag att du också ska överväga.

När ditt mål är att din bok ska bli utgiven, kommer läsarna ändå att tycka saker när den är ute. Precis som det ska vara. Men då kan du inte förbättra något med just den boken så passa på innan!

Skriv på och ad astra⭐

Kategorier: : skrivtips