Därför lämnade jag treboksavtalet på traditionellt förlag

Drömmen för många, inklusive mig, blev till sand och här berättar jag varför jag vände den ryggen och lärde mig en viktig läxa.

"Vad i H***ETE?!" upprepade jag tre gånger när jag stirrade på skärmen. 

Det var 1 april 2021 (av alla dagar) och jag hade fått ett smickrande mejl från ett av de största digitala förlagen, om mig som författare och det jag åstadkommit med min debutroman Fritt fall på eget förlag + digitala förlaget WAPI.

Dessutom fanns ett bifogat avtalsförslag med siffror. Tre böcker, alla format, förskottsbelopp och digital utgivning på totalt elva språk.

Tror du att jag tyckte det skrek "APRIL APRIL"? Då tror du rätt. Men det var helt sant. Efter en månad av stötande och blötande av avtalet med förläggaren och vänner med juridisk expertis skrev jag på och var lycklig! Nu hände det.

Spola fram till hösten 2022 och jag hade gått ur avtalet, tappat skrivlusten och självförtroendet som författare. Även tron på den här märkliga branschen. Det blev en utgiven inbunden bok, ljud- och e-bok på svenska + en snart färdig italiensk översättning som skulle ges ut som ljud- och e-bok våren 2023.
Resten av språken och inbunden bok samt satsning mot fysisk bokhandel drog förlaget tillbaka. Kvar hade jag digital utgivning i Sverige.

Boken sålde sämre än min bokserie som börja de på eget förlag och jag var så galet besviken efter många löften och upptrissade förväntningar om storsatsning som inte kom i närheten av det.

Jag meddelade att jag ville lämna samarbetet eftersom jag tappat allt förtroende för förlaget och ansåg att de brutit avtalet. Författarförbundet rynkade på nästan åt det som hänt och förlaget lät mig gå. Jag fick med mig rättigheterna till de två kvarvarande böckerna i serien även om jag är högst tveksam till om jag någonsin kommer att skriva dem. Men inget är skrivet i sten!

Gjorde jag det smarta? Säkert inte.

Gjorde jag det rätta? Utan tvekan JA.

Jag lärde mig hur viktigt det är med tillit, kommunikation och transparens för mig i samarbeten. Och under hela processens gång sa min man flera gånger till mig: "det här hade blivit mycket roligare och bättre om du gjort det själv på ditt eget förlag".

Jag kan bara instämma. Men det blev en erfarenhet som lärde mig mycket, även om det blev på lite väl hård väg och tack och lov har jag hittat tillbaka till skrivlusten och insett varför jag vill skriva och framför allt HUR.

Vad vill jag ha sagt med det här? Är jag bitter och vill skrämmas? Nej.

Jag vill att du tänker efter innan du ingår avtal med ett förlag oavsett om det är ett traditionellt förlag eller ett hybrid, litet eller stort. Kontakta Författarförbundet och i synnerhet som debutant för då får du kostnadsfri rådgivning och granskning av avtal även om du inte är medlem. För du kan tyvärr bli blåst och besviken på olika sätt, ett skriftligt avtal till trots. Och avtal kan vara svåra att förstå sig på dessutom, särskilt när man är ny och så glad och sugen på att få signa avtal med ett förlag.

Gå på vad som känns rätt och riktigt för dig. Jag hade fått ge ut de två kvarvarande böckerna i min serie med förlaget men jag kunde bara inte förmå mig efter allt som hänt. 

Det finns självklart många bra bokförlag och hur allt blir och känns beror också på vilka förväntningar du går in med i ett samarbete. Och självklart på vad de säger och lovar dig. När något låter för bra för att vara sant är risken att det också är så, så försiktighet tillrådes :-) 

Skriv på, var rädd om din skrivlust och det som är viktigt för DIG!

Ad astra⭐

Kategorier: : författarerfarenheter, ge ut din bok på eget förlag