Linda Andersson är fantasy-, skräck- och barnboksförfattare med erfarenhet av utgivning på många sätt: via hybrid-, traditionellt och eget förlag.
Linda Andersson är fantasy-, skräck- och barnboksförfattare med erfarenhet av utgivning på många sätt: via hybrid-, traditionellt och eget förlag.
Linda beskriver sig själv som en författare vars väg började 2009, men det var först 2016 som hon bestämde sig för att satsa på allvar. Hennes författarskap inleddes med fantasyserien som omfattar Livstjuvarna, Halvsjälarna och Tidsystrarna, och har sedan utökats med barnböcker som Spökagenterna och de försvunna barnen och Kaleds Spökhandel.
Precis som många andra författare började även Linda med att skicka sitt manus till alla traditionella förlag hon kunde hitta.
"Det blev nej efter nej. Sen hörde jag talas om det här med hybridförlag."
Och valet föll på hybridförlaget Visto, utan att egentligen vara säker på om hon ville ge ut på det sättet, men när de tackade ja, läste hon avtalet noga och upplevde det som transparent och rättvist och har varit nöjd med samarbetet.
"Men efter att ha gett ut tre böcker på hybrid där man ändå känner att man får göra största delen av jobbet själv, framför allt med marknadsföring, så kände jag att jag kanske lika gärna kunde starta ett eget förlag."
Linda lyfter fram flera fördelar som hon upplever med egenutgivning och som gör att hon trivs med att fortsätta på den vägen:
Full kontroll över hela processen
"Jag älskar det här att man kan välja själv hur man vill ha det och det är så kul att kunna se sin egen försäljning löpande, när det kommer in ordrar.'"
Möjlighet att snabbt justera strategier
"När jag har koll på försäljningen och ser att inget har sålts på flera veckor kan jag tänka till och ändra på min marknadsföringsstrategi."
Spara pengar
"Jag känner att jag absolut har sparat pengar på att göra saker själv och själv välja ut vem jag vill jobba med."
Roligt att lära sig saker i processen
Linda har själv valt att lära sig att göra sättningen av bokens inlaga vilket hon har sparat pengar på, fått den att bli precis som hon vill och i sig varit något givande att lära sig.
Indieutgivning har självklart också sina utmaningar och Linda delar med sig av det hon brottas mest med.
Marknadsföring och att nå ut till läsare
Marknadsföring - att nå ut till rätt läsare, särskilt för barnböcker är den största.
"Jag trodde att det skulle bli lättare med barnböcker än mina unga vuxna-böcker. Jag tänkte att skolor, bibliotek, föräldrar – alla vill ju att barnen ska läsa. Men det var inte riktigt så enkelt."
I sociala medier där många bokintresserade tillbringar tid, är inte nödvändigtvis det bästa forumet för att nå föräldrar som köper barnböcker, för hon har upplevt att just de personerna främst söker tips på sin egen nästa läsing..
Svårigheter att nå fysiska bokhandlar
En annan utmaning är distribution till fysiska bokhandlar.
"Just bokhandeln, där är det jättejättesvårt att få in sina böcker. Det är typ bara någon lokal bokhandlare som tagit in mina böcker, för att de kan trycka på att man är från staden eller området."
Bemötande i branschen
Linda berättar att hon fått kallt bemötande från bokbranschen ibland för att hon är egenutgivare.
"Bokhandlare, bibliotek, massmedia har förutfattade meningar. De ser liksom inte med samma blick på oss som traditionellt utgivna författare."
Läsarna har hon däremot inte upplevt samma skepsis från, för de bryr sig inte lika mycket om (eller alls) vilket förlagsnamn som står på boken.
Börja med att göra research ordentligt och prata med andra egenutgivare. Sök efter vem som kan och göra vad i ditt kontaktnät. Då får du också reda på vilka för- och nackdelar som finns och vad som krävs av en.
Linda har sparat mycket pengar genom att lära sig t.ex. sättning av bokens inlaga själv genom att kolla på tutorials på YouTube. Ta reda på vad du behöver gör och fundera på om du vill och kan lära dig att göra något av stegen själv. Och även om du inte kommer göra allt själv är det viktigt att ha koll på de olika stegen.
Omslaget är otroligt viktigt och det som majoriteten av läsare går på när de köper en bok, om de inte väljer efter någon annans rekommendation. Linda har valt att samarbeta med en professionell illustratör för sina omslag och har blivit väldigt nöjd.
”Om det känns rätt - kör bara. Det är faktiskt skitkul!" säger Linda som understryker att egenutgivning kräver både tid och engagemang, men att det också är väldigt givande och lärorikt.
Linda avslöjar att hon för närvarande arbetar på en rysare för vuxna, ett projekt som pågått ett tag men som behövt stå tillbaka på grund av andra bokprojekt och nyligen dök ännu ett projekt upp som pockar på …
Så håll utkik på Instagram där hon delar med sig av sin författarvardag på @fantasybylinda och kolla in förlaget och böckerna på hennes webbsida.
Skriv på och ad astra⭐
***************************************************
Och här kan du ladda ner min miniguide: Våga ge ut din bok själv - 3 saker att tänka igenom innan du tar steget
Kategorier: : podden indieförfattaren